ПУТИН ИЗПРАЩА СВОЯ ПРИБЛИЖЕНА ДА РАЗСЛЕДВА ГЕЙ ЧИСТКАТА В ЧЕЧНЯ

Приближена до руското правителство ще разследва обвиненията в отвличания, убийства и изтезания на гей мъже в Украйна. Решението бе обявено едва дни след като германският акнцлер Ангела Меркел публично призова Владимир Путин да направи точно това.

Руският омбудсман за човешките права, Татяна Москалкова, е поискала от Путин да подкрепи молбата й за изпращане на работна група в автономния регион. Руският президент се е съгласил с предложението, предаде Associated Press, цитирана от PinkNews.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Москалкова е бивш старши генерал от Министреството на вътрешните работи и бивш депутат от про-правителствена партия. Правозащитни организации протестираха срещу назначаването й на поста омбудсман, защото тя няма никакъв опит като правозащитен активист.

Путин многократно е заявявал, че няма причина да се съмнява в официалното становище на чеченските власти, които отричат провеждането на гей чистка. Според тях, в републиката гей мъже няма.

Междувременно, сигналите за ужасяващи престъпления не спират. Преди няколко дни Новя Газета съобщи, че броят на убитите е достигнал 30. В интервю за France 24, оцелели разказаха за ужасяващия ултиматум даден на семействата на гей и бисексуални мъже, отвлечени от чеченските власти – да убият децата си, или да ги оставят в ръцете на палачи.

Миналата седмица гей чеченец разказа пред руското списание Сноб за екзекуцията на гей младеж, който е бил хвърлен от деветия етаж от своя чичо. Информацията дошла от ислямски духовник, според когото 17-годишното момче било убито, за да бъде „измит срама“ на семейството му.