Про-гей кандидат победи върл хомофоб в президентските избори в Коста Рика

Лявоцентристкият кандидат Карлос Алварадо Кусада бе избран за президент на Коста Рика, побеждавайки върло анти-гей пастор, който построи цялата си кампания върху опозицията си срещу брачното равенство.

Евангелистът Фабрицио Алварадо Муньоз получи вълна от подкрепа, след като Интер-американският съд по правата на човека (ИАСПЧ) разпореди на 16 южноамерикански държави да позволят на еднополовите двойки да сключват брак. Недоволството срещу съдебното решение осигури на хомофоба място в балотажа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кусада е на противоположиня полюс. 38-годишният политик подкрепя брачното равенство и решението на ИАСПЧ. Въпреки представителните проучвания, които му отреждаха второ място, той успя да победи с впечатляваща преднина от 20 пункта. На балотажа за него гласуваха 60.8% от избирателите.

В реч пред събралата се радостна тълпа новоизбраният президент каза: „Моето обещание е за правителство за всички, с равенство и свобода за едно по-светло бъдеще. Има много повече неща, които ни обединяват, отколкото ни разединяват.“

Кусада, който е начело на Гражданска партия за действие, ще встъпи в длъжност през май. Той ще поеме поста от настоящия президент Луис Гийермо Солис, който е инициатора на съдебното дело, довело до историческото решение на ИАСПЧ.

Под юрисдикцията на съда попадат двайсетте държави, подписали Американската конвенция за защита на правата на човека. В Аржентина, Бразилия, Колумбия и Уругвай вече има брачно равенство.

Останалите 16 понастоящем не предоставят равни брачни права на гей двойките. Това са Барбадос, Боливия, Чили, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Ел Салвадор, Гватемала, Мексико, Никарагуа, Панама, Парагвай, Перу, Суринам, Хаити и Хондурас. В тези страни живеят повече от 280 милиона души.