Проект на GLAS е сред финалистите в наградите на Европейската културна фондация

Фондация GLAS е единствената организация от България, която се нареди сред 31 победители в тазгодишния конкурс за изследователски грантове на Европейската културната фондация (European Cultural Foundation, ECF). Проектът, който спечели одобрението на оценяващата комисия, включва изследване на хомосексуалността и личната свобода по време на комунистическия режим в България. Резултатите от изследването ще бъдат представени в печатна публикация и изложба, която ще съчетава различни артистични подходи и ще представи лични истории.

“Безкрайно сме щастливи, че сме сред малцината селектирани от Европейската културна фондация за проект, който ще помогне на ЛГБТ хората в България да опознаят по-добре историята си и ще запознае международната аудитория с трудностите и премеждията, през които сме преминали. Надяваме се, че това ще ни позволи да се поучим от грешките на миналото и ще ни даде възможност да развиваме по-ефективно, осъзнато и целенасочено бъдещето на общността”, коментира Симеон Василев, основател и изпълнителен директор на фондация GLAS.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В конкурса за грантове на ECF, който тази година се проведе под мотото “Смели граждани”, участваха над 500 кандидати от всички краища на Европа и отвъд. Сред тях бяха избрани 31 финалисти, чиито проекти засягат теми като екосъзнанието в градовете, овластяването на хората с физически увреждания, съвременните феномени на миграция и изселване и много други. Спечелилите проекти са от страни като Германия, Румъния, Гърция, Великобритания, Холандия, Полша, Италия и дори Сирия.

Европейската културна фондация работи за сближаване на общности и културни дейци, които променят и подобряват културния диалог и насърчават демократичните ценности и научните изследвания в рамките на Европейския съюз и извън него. ECF предлага грантове за организации и артисти, като подкрепя мултидисциплинарни проекти между партниращи страни от и извън Европа, както и мобилността на артисти и културни дейци от Европа към други страни. Основната й цел е да развива обществото чрез изкуствата и културата, да свързва ресурси и познания и да подкрепя обмена на културни практики и политики.