ПРИСТРАСТЕНИ СТЕ КЪМ GRINDR?

Сигурни сме, че всички ще се съгласите, че Grindr си е проблем за гей общността. Е, не при всички, защото определено има много гейове, които успяват да разграничат Grindr от всекидневиео си, но има и твърде много такива, които му се отдават изцяло.

Пристрастяването към Grinds разбира се, по нищо не отстъпва на останалите пристрастявания. Дали е хазарт, секс или кофеин – правилата са едни и същи. Когато се подадем на рутината, мозъкът ни няма друг избор освен да я последва. Съответно, тези навици стават неразделна част от ежедневието ни – ако са лоши, то вървим по пътя на нездравия разум. Grindr в случая не е нито добър, нито лош навик, но за гей мъжете, допуснали на приложението да ги самоопределя, има много начини да му се опълчат. Ето нашето предложение за предизвикателство в 10 стъпки, което препоръчваме на всички Grindr зависими по целия свят.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

СТЪПКА 1: ПРИЗНАЙТЕ, ЧЕ ИМАТЕ ПРОБЛЕМ

Не всеки може да се пристрасти към Grindr, но тези които са, определено знаят, че имат проблем – прекарват твърде много време в Grindr, което намалява трудовата им продуктивност. Ако Grindr е причината, която не ви позволява да изпълнявате задачите си пълноценно, тогава определено имате проблем. Но първо, трябва да го признаете пред себе си.

СТЪПКА 2: ЗАПИТАЙТЕ СЕ „ЗАЩО СЪМ ТУК?“

Питате ли се защо сте онлайн – дали за секс, приятелство, срещи или просто от скука? Ако ви се случва да си задавате подобен въпрос, върнете се назад във времето за всички безкрайни часове прекарани в Grindr. Колко от вас, всъщност са постигнали целите, които сте си поставили и колко време е отнело това? Сигурни сме, че по-голяма част от времето е отишла в преследване на целите, отколкото реалното им постигане. Преследването е тъкмо онова нещо, което ни пристрастява. То е нещото, за което копнеем, без значение дали го осъзнаваме или не. Подобно на хазарта, идва момент, в който забравяме първоначалните си цели. Необходимо е да започнете да правите подобни лични аналогии.

СТЪПКА 3: НЕ ГО ПОЛЗВАЙТЕ, ДОКАТО СТЕ НА РАБОТА

Една от най-лесните стратегии, която можете да предприемете, за да се отървете от Grindr, е да стоите далеч от него, докато работите. По този начин, поне ще се съсредоточите върху отговорностите и задачите си – зона, която е най-често засегната от прекомерната употреба на приложението. Това също ще подобри физическата ви активност, а и ще създаде навик да вършите ежедневните си задължения без Grindr.

СТЪПКА 4: СПРЕТЕ ДА ИЗПРАЩАТЕ ГОЛИ СНИМКИ

Нещо интересно се случва, когато изпратите голите си снимки, преди всичко останало. Притъпявате емоционалните си усещания, а това ви прави уязвими и катализира пристрастяващо поведение. Спрете да изпращате снимки на пишката си и по този начин ще ограничите възможността за пристрастяване, съпровождаща този тип поведение. Отдадени сте на Grindr, заради тайните които споделяте в него, а приложението се превръща в нещо, като ваш най-добър приятел – задръжте си тайните. Просто спрете да бъдете лоялни към приложението.

СТЪПКА 5: ТРИЙТЕ ГО ПОСТОЯННО

Не става дума само да излизате от него. Говорим да го изтриете изцяло – като да натиснете хиксчето, премахвайки го изцяло от устройството си. Да, ясно е, че винаги можете да го свалите и инсталирате отново, но в това цялото упражнение има нещо терапевтично. Правете го често и може да откриете, че времето през което приложението отсъства от екрана на устройството ви, ще става все по-дълго и по-дълго.

СТЪПКА 6: ЗАПОЧНЕТЕ ДА СОЦИАЛИЗИРАТЕ, ЗА ДА СИ ПРИПОМНЯТЕ КАК СЕ ПРАВИ

Grindr не е по-различен от останалите социални мрежи. Свикваме с езика му и рутината му. И тъй като в Grindr всичко опира до преследването, приложението има пълен потенциал да променя погледът ни към гей мъжете по принцип. Те се превръщат в сексуални обекти, вместо хора със сърце и душа. Препоръчваме ви да излезете, без да влизате в Grindr и да се свържете отново с хора, с които да си говорите с думи и глас, да си разказвате истории един на друг без да се чудите кой е онлайн. На този навик трябва да се спрете за дълго време.

СТЪПКА 7: ВЪЗЛОЖЕТЕ СИ СРОК

Всичко започва с малки стъпки… дори нещо простичко, като да си кажете: „Няма да се логна в Grindr поне до 8 вечерта“ – това ще направи чудеса, спрямо собствената ви дисциплина. Това се случва минута по минута с времето. Но веднъж успеете ли да тренирате мозъка си да мисли в тази посока, със сигурност ще преоткриете възможностите на това упражнение.

СТЪПКА 8: ЗАПОЧНЕТЕ НЕЩО НОВО ИЛИ СЕ ОТДАЙТЕ НА НЕЩО, КОЕТО ВЕЧЕ СТЕ ЗАПОЧНАЛИ

Най-добрият начин да не повтаряте стари грешки е да започнете нещо ново, което не сте правили досега. Нещо съвсем различно, което да ви разведри. Има толкова много неща, които можете да направите – да планирате пътуване с приятели, да предекорирате офиса, да започнете да готвите вкъщи, да започнете нова тренировъчна програма, да станете доброволец в някоя благотворителна кампания, да се запишете на спорт… Направете промяна и скоро ще откриете много нови приятели на прага на къщата си.

СТЪПКА 9: СПОДЕЛЕТЕ ПРОБЛЕМА СИ С ПРИЯТЕЛ

Това може да доведе до много и различни резултати – ако, човекът ви е добър приятел, той ще изиграе ролята на ваша опора, но може и да ви съди малко строго (което по някакъв странен начин, може да ви помогне доста повече). Всичко, което ще ви накара да помислите поне два пъти, преди да отворите приложението, ще ви помогне в дългосрочен план. Говорете. Искайте мнение и помощ.

СТЪПКА 10: 30-ДНЕВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!

30 дни са нищо. Точно колкото ви трябват, за да се отървете от Grindr, към който ужасно много сте привикнали в последните няколко години. В началото ще бъде трудно, но само защото ще ви трябва нещо друго, което да запълва времето ви. Но точно в това е чарът му. В живота се превръщаме в това, върху което се фокусираме – ако винаги се фокусираме върху секса, тогава живота ни се ръководи от него. Изхвърляйки Grindr от живота си за 30 дни, ще промени фокуса ви поне за малко, и повярвайте ни няма да съжалявате!