ПРИНЦ УИЛЯМ И КЕЙТ МИДЪЛТЪН ОТКАЗВАТ ДА ПОДКРЕПЯТ ГЕЙ КАМПАНИЯ

Молбата на актьора Бенедикт Къмбърбач и комика Стивън Фрай към Принц Уилям и херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън за включване в кампанията Pardon49k в подкрепа на гей правата беше отхвърлена, съобщи в-к Guardian.

Къмбърбач изигра гениалния хомосексуален математик Алън Тюринг във филма „Игра на кодове“, който разгадава кодиращата машина на немците по време на Втората Световна война. Тюринг по-късно е осъден за хомосексуалност, но получава посмъртно извинение през 2013 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Британският актьор сложи подписа си под отворено писмо, призоваващо още близо 49 000 други мъже, обвинени по същия стар закон, да получат същата процедура както Тюринг. Петицията вече събра над 115 000 подписа.

Херцогът и херцогинята на Кембридж са отхвърлили подкрепата си за кампанията под предлог, че това е правителствен въпрос.

„Хомофобските закони на Великобритания направиха живота на поколения гей и бисексуални мъже нетърпим,“ пише в петицията.

Къмбърбач коментира разпалено пред медиите темата в последните си изяви. „Алън Тюринг не просто е бил осъден, но съвсем безспорно е бил принуден да сложи край на живота си от общество, което го е нарекло „престъпник“ просто заради желанието му да потърси любовта, която заслужава, както всяко човешко същество. 60 години по-късно, същото правителство твърди, че му се „извинява“ като го помилва. Намирам това за плачевно, защото не действията на Тюринг трябва да търсят прошка, а техните. И останалите 49 000 осъдени мъже заслужават същото.“