Премиерът на Сърбия участва в гей прайда в Белград

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич се включи в тазгодишния гей прайд в столицата Белград, съобщи АФП, цитирана от Club Z. Към Бърнабич се присъединиха министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали.

Бърнабич стана първа в много категории тази година – първа жена-премиер на Сърбия, първият открито хомосексуален премиер на Балканите, а сега и пръв лидер на източноевропейски кабинет, участвал в шествие за правата на ЛГБТИ общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Ана Бърнабич (дясно) позира до транссексуална бивша офицерка от сръбската армия. Снимка БГНЕС

„Сръбското правителство се грижи за всички граждани, независимо дали от мнозинството или малцинствата, за да покаже, че уважава различността“, заяви Бърнабич днес, преди да се включи към стотиците, развяващи флаговете с цветовете на дъгата в Белград.

Тазгодишният прайд в Сърбия се провежда при засилени мерки за сигурност. По улиците, които са затворени от 8 ч сутринта, се разхождат около две хиляди полицаи – два пъти повече от участниците в самото шествие. Но и два пъти по-малко от миналата година. Хеликоптер пък кръжи над маршрута на шествието.

„Виждате, че границите на свободата се местят и в това отношение нашето общество е направило огромен прогрес в последните години“, каза Бърнабич в интервю за сръбско издание, публикувано днес.