Президентът на Косово приветства стотиците участници в първия прайд в Прищина

Стотици хора от Косово и региона шестваха по улиците на Прищина в първия прайд в историята на младата държава, предаде Prishtina Insight. Събитието във вторник бе кулминацията на едноседмичен ЛГБТ прайд фестивал под мотото „В името на любовта“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Участниците бяха приветствани от президента на Косово Хашим Тачи, който се появи за кратко. „Тук съм, за да изразя подкрепа за ЛГБТИ общността и да потвърдя, че всички общности в Косово са равни, че страната и обществото ни са основани на принципите на свобода и равните права за всички,“ каза той от подиума. Към него се присъединиха политици и дипломати.

„Горди сме да водим първото прайд шествие в Косово. Днес моят глас е гласът на всеки, който няма възможност да върви с нас,“ каза ЛГБТИ активистът Ленди Мустафа към края на похода, който по-късно се превърна в парти на площад Захир Паязити в центъра на столицата.

Участниците развяваха знамена с цветовете на дъгата и викаха лозунги като „изправи се в името на любовта“, „любовта няма граници“ и „гордост“ между поп хитове на Дуа Липа и Бионсе. „Много е хубаво, въпреки, че очаквах повече хора. Може би семействата им са ги спряли. Има и такива, които крият лицата си, за да не попаднат пред обективите,“ каза Греса Исуфи, 20-годишна програмистка на свободна практика.

Въпреки, че това е първият прайд в Косово, той не е първото публично събитие, оранизирано от местната ЛГБТИ общност. През последните няколко години активистите организираха малки мероприятия по повод важни дати като Международния ден срещу хомофобията и трансфобията.

Правозащитниците разкритикуваха религиозните фанатици, които в дните преди прайда разпространяваха заплахи и реч на омразата. В понеделник вечерта местна медия съобщи, че е получила анонимна заплаха, предупреждаваща поддръжниците на прайда да не участват.

„Тъй като Косово е много хомофобна държава, очаквахме, че ще чуем такива коментари. Именно заради това се нуждаем от прайд,“ заяви представител на Центъра за равенство и свобода (CEL).

Въпреки малък брой хулигани, появили се около шествието с протестни лозунги, до сблъсъци не се стигна.