Президентът на Косово приветства стотиците участници в първия прайд в Прищина

 
Sofia Pride 2023
 

Стотици хора от Косово и региона шестваха по улиците на Прищина в първия прайд в историята на младата държава, предаде Prishtina Insight. Събитието във вторник бе кулминацията на едноседмичен ЛГБТ прайд фестивал под мотото „В името на любовта“.

Участниците бяха приветствани от президента на Косово Хашим Тачи, който се появи за кратко. „Тук съм, за да изразя подкрепа за ЛГБТИ общността и да потвърдя, че всички общности в Косово са равни, че страната и обществото ни са основани на принципите на свобода и равните права за всички,“ каза той от подиума. Към него се присъединиха политици и дипломати.

„Горди сме да водим първото прайд шествие в Косово. Днес моят глас е гласът на всеки, който няма възможност да върви с нас,“ каза ЛГБТИ активистът Ленди Мустафа към края на похода, който по-късно се превърна в парти на площад Захир Паязити в центъра на столицата.

Участниците развяваха знамена с цветовете на дъгата и викаха лозунги като „изправи се в името на любовта“, „любовта няма граници“ и „гордост“ между поп хитове на Дуа Липа и Бионсе. „Много е хубаво, въпреки, че очаквах повече хора. Може би семействата им са ги спряли. Има и такива, които крият лицата си, за да не попаднат пред обективите,“ каза Греса Исуфи, 20-годишна програмистка на свободна практика.

Въпреки, че това е първият прайд в Косово, той не е първото публично събитие, оранизирано от местната ЛГБТИ общност. През последните няколко години активистите организираха малки мероприятия по повод важни дати като Международния ден срещу хомофобията и трансфобията.

Правозащитниците разкритикуваха религиозните фанатици, които в дните преди прайда разпространяваха заплахи и реч на омразата. В понеделник вечерта местна медия съобщи, че е получила анонимна заплаха, предупреждаваща поддръжниците на прайда да не участват.

„Тъй като Косово е много хомофобна държава, очаквахме, че ще чуем такива коментари. Именно заради това се нуждаем от прайд,“ заяви представител на Центъра за равенство и свобода (CEL).

Въпреки малък брой хулигани, появили се около шествието с протестни лозунги, до сблъсъци не се стигна.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина