ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БХК БЕ НАПАДНАТ НА МЕТРИ ОТ ПАРЛАМЕНТА

Вчера сутринта двама неизвестни мъже са нападнали и са нанесли удари в лицето и стомаха на председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев, съобщиха служители на най-голямата правозащитна организация в България, цитирани от Mediapool.bg.

Нападението е извършено около 9.30 часа пред хотел „Радисън“ в София, на метри от сградата на Народното събрание. След това двамата неизвестни мъже са избягали в посока – ул. „Шишман“. За щастие Кънев се е разминал с леки наранявания.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„БХК остро осъжда нападението над председателя си и призовава да се предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите“, се казва в прес-съобщение, публикувано в сайта на тредиционния съорганизатор на София Прайд.

Правозащитниците напомнят, че през годините служители на организацията нееднократно са били обект на тормоз и закани за физическа саморазправа заради правозащитната си дейност, но до момента никога не се е стигало до действително нападение.

„Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават“, допълват от БХК.

В съобщението на комитета се казва още, че езикът на омразата все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Успоредно с това разследващите органи продължават да не се справят „с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното.“