ПРАЙД СЪБИТИЯТА ПО СВЕТА: ОТ КЬОЛН ДО МОСКВА

Празненствата на ЛГБТИ гордостта по света предобиват все повече видимост и приемане. Но за жалост все още има много места, където откритите хора биват хвърляни в затвора или дори убивани.

DW публикува няколко примера за подобни контрастни реалности.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

pride-2016-1

Кристофър Стрийт Дей в Кьолн

Прайд парадите в Германия обикновено се случват в големите градове в уикендите между юни и август. Кьолн отбеляза 25-ата годишнина на Кристофър Стрийт Дей – най-големият в Германия – в първия уикенд на юли. Берлин ще празнува на 23 юли, а Хамбург между 30 юли е 7 август.

pride-2016-2

Стоуонуол беше бунт

Полицейски обиск на гей бара Stonewall Inn, намиращ се на нюйоркската улица Кристофър Стрийт, на 28 юли 1969 е основен катализатор на движението за равноправие на ЛГБТИ хората. Някои от най-гоемите щатски прайдове се провеждат в последния уикенд на юни, за да отбележат бунта. След масовия разстрел на 49 души в гей клуб в Орландо през юни, скърбящата общност почете жертвите именно пред Stonewall Inn.

pride-2016-3

Дайк Марш

Лесбийски активистки са основали свое собствено събитие, осигуряващо им повече видимост: Дайк Марш. Първото голямо такова шествие в САЩ се случва през 1993 в столицата Вашингтон и събира над 20 000 жени. Бисексуални и трансполови участнички също се включват. Организаторите на ежегодния Дайк Марш в Ню Йорк уточняват в сайта си, че събитието е „протест, а не парад“.

pride-2016-4

Полицейско насилие срещу Истанбул Прайд

През 2016 администрацията на Истанбул забрани всякакви демонстрации по време на ежегодните прайд събития. Когато демонстранти се стекоха за шествие в подкрепа на трансполовите хора, те бяха нападнати от полицията и насилствено разпръснати. Служителите на реда използваха сълзотворен газ и гумени патрони. Седмица по-късно, когато трябваше да се състои заключителния Истанбул Прайд, полицията арестува няколко човека, дръзнали да излязат на улицата въпреки забраната.

pride-2016-5

Вело Прайд

В големите градове във Виетнам колоезденето е най-популярната форма на транспорт. Затова е логично, че първият Вело Прайд през 2012 посрещна повече от 200 участници, които преминаха по улиците на столицата Ханой. Тазгодишното мероприятие е планирано за 19-21 август и се очаква да се включат около 1000 души.

pride-2016-6

Премиера в Йоханесбург

Първият прайд парад на африканския континент се състоя в Йоханесбург, Южна Африка, през октомври 1990. Той бе организиран от активисти срещу апартейда. По случай 20-ата годишнина през 2010 (на снимката), 18 000 участници шестваха по улиците на града. Днес основна тема на събитието е престъпленията от омраза и по-специално така нареченото „поправително изнасилване“ на лесбийки.

pride-2016-7

Малки стъпки в Уганда

Хомосексуалността се наказва от закона в Уганда, но въпреки това през 2012 правозащитници организираха прайд шествие в столицата Кампала. Две години по-късно Върховният съд на страната отмени закон, отреждащ доживотен затвор за „особено тежка хомосексуалност“ и забранява „промотирането на хомосексуалност“.

pride-2016-8

Открити и горди в Колумбия

Колумбия отбеляза тазгодишния си Orgullo (прайд) миналия уикенд. Станата декриминализира хомосексуалността през 1980, а днес еднополовите двойки могат да осиновяват заедно деца и се ползват със същите осигурителни и имотни права като хетеросексуалните двойки.

pride-2016-9

Балтийски Прайд

Лошото време не може да спре членовете на ЛГБТИ общността в Рига да празнуват свободата си. По време на първото прайд шествие в латвийската столица през 2005, протестиращи хомофоби замеряха малката група от около 40 участници с яйца и бутилки. Понастоящем Латвия, Литва и Естония се редуват в домакинстването на Балтийски Прайд.

pride-2016-10

Столетие на тъга в Русия

Последният прайд в Москва се състоя през 2011. На следващата година общинарите забраниха прайд шествията за 100 години напред. Руските власти системно притискат ЛГБТИ хората, което насърчава хомофобията на всички нива. През 2013 парламентът прие закон, криминализиращ разпространението на материали, подкрепящи „нетрадиционни“ сексуални отношения, сред непълнолетни.