ПРАЙД НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЯРЕН КРЪГ БЕ ЗАБРАНЕН ОТ РУСКИТЕ ВЛАСТИ

Гей прайд, който бе планиран да се проведе на Северния полярен кръг, беше спрян заради руския закон срещу „гей пропагандата“. Това съобщи Marginalia, позовавайки се на PinkNews. Прайдът щеше да се състои в град Салехард на 29 януари, но беше забранен от градските власти. Полицията спря около 300 души, които искаха да вземат участие в шествието, с аргумента, че това би увредило „здравето и развитието“ на децата.

През 2012 г. московският прайд получи 100-годишна забрана, а на следващата година Путин подписа закона срещу „гей пропагандата“, напомня Marginalia. Организаторът на прайда в Москва Николай Алексиев продължи активистката си дейност в разрез с новия закон. Той каза, че при необходимост ще сезира Европейския съд по правата на човека и добави, че руската конституция дава на хората правото на свободно събиране. Алексиев помогна при подаването на молби за разрешаване на прайдове в цяла Русия.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Досега заявленията за провеждане на прайд са отхвърлени в Архангелск, Екатерининбург, Челябинск, Саранк, Санкт Петербург, Тула, Твер и Владимир.

Инициаторката на закона против гей пропагандата Елена Мизулина наскоро предложи законопроект, в който се декриминализира домашното насилие. Той предстои да бъде гласуван в парламента.

По-рано тази година Русия обяви, че ще прави регистър на ХИВ-позитивни пациенти.