ПРАВОЗАЩТИНЦИ ПРИЗОВАВАТ ‘ДА ЗАКРИЕМ БХК’

„Заедно можем #ДаЗакриемБХК.“ Това е мотото на нова кампания на Българския хелзинкски комитет, която стартира вчера. Инициативата е отговор на яростните критици на най-голямата правозащитна организация у нас, които често призовават за нейното закриване и за забрана на дейността на неправителствения сектор въобще.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кампанията цели да провокира обществото да се замисли за важността от отстояването на човешките права, които често се приемат за даденост. В сайта й са представени някои от най-значимите победи на Българския хелзинкски комитет (БХК) през последните 25 години, както и илюстрира как би изглеждала България без правозащитници.

„Когато правата на човека не се нарушават, тогава няма да има нужда от защитници на човешките права. Нека обединим сили и работим за това всеки един от нас, всяко дете, всяка майка, всеки болен, беден, всеки търсещ закрила, всеки българин, всеки човек, да има гарантирани и неприкосновени права,“ се казва в промо клип в сайта на кампанията. Във видеото, което можете да видите по-долу, участват правозащитни активисти, юристи и журналисти, включително Симеон Василев – съосновател на PROUD.bg и фондация GLAS.