ПОЧИНА СЪЗДАТЕЛЯ НА ЗНАМЕТО НА ДЪГАТА

Мъжът, който създаде най-разпознаваемия символ на ЛГБТИ гордостта, Gilbert Baker, почина на 65-годишна възраст. Майстор на знамена по професия, Baker ушил първото знаме на дъгата през 1978 в Сан Франциско. Според сайта му, флаговете били развени за пръв път по време на San Francisco Gay Freedom Day Parade, на който ЛГБТИ легендата Harvey Milk минал под тях.

Baker е военен ветеран, роден в Канзас през 1951. В началото на 70-е той бива изпратен да служи в Сан Франциско, където остава до освобождаването си с почести. След това започва да шие, съчетавайки уменията си с активизъм. Той създава множество протестни банери, много от които по молба на Milk.

 
L’N’Q: House & Disco
 

След като създава знамето на дъгата, Baker започва работа в Paramount Flag Company. Ексцентричните му дизайни привичат вниманието на тогавашната кметица на Сан Франциско, Dianne Feinstein, която го наема да работи по нейната инагурация. По-късно той работи по редица престижни проекти, включително за краля на Испания, премиера на Китай и президентите на Франция, Венецуела и Филипините.

Въпреки успеха си, Baker никога не спира да работи върху гей знамето. През 1994 той създава рекордно дълго знаме за 25-ата годишнина от Стоунуолските бунтове – с дължина от над километър и половина. През 2003, за 25-ата годишнина от създаването на флага, той чупи друг световен рекорд, създавайки знаме, простиращо се от море до море – от Мексиканския залив до Атлантическия океан в Кий Уест.

В откъса от документален филм на PBS по-долу можете да видите Baker и активиста Cleve Jones, които обсъждат първите знамена на дъгата.

https://www.youtube.com/watch?v=NAsEr6hXi2Q