Снимка: Alex di Suvero / The New York Times

ПОЧИНА ПСИХИАТЪРЪТ, ПРЕБОРИЛ ПАТОЛОГИЗАЦИЯТА НА ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА

Д-р Робърт Л. Слицър, който почина на 25 декември на 83-годишна възраст, е считан за един от най-влиятелните психиатри от своето поколение. Той бе посветил кариерата си на по-строга и точна категоризация на умствените заболявания в публикацията „Диагностичен и статистически наръчник на умствените заболявания (Д.С.У.)“, изготвяна от Американската психиатрична асоциация.

Светът ще запомни д-р Слицър с успешния му опит за отмяна на квалифицирането на хомосексуалната ориентация като заболяване. Това се случва през 1973, когато Американската психиатрична асоциация официално премахва хомосексуалността от Д.С.У. Две години по-късно същото прави и Американската психологична асоциация, а през 1990 и Световната здравна организация спира да третира хомосексуалните хора като болни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Фактът, че в САЩ днес имаме брачно равенство отчасти се дължи на Боб Сплицър“, коментира пред The New York Times д-р Джак Дрешър, гей психоаналитик с частна практика в Ню Йорк.

Докато работел като психиатър през 60-е години, Сплицър таял съмнения относно ефикасността на професията си. В интервю за списание New Yorker той казва: „Никога не бях сигурен дали помагам“. Част от работата му по усъвършенстването на Д.С.У. била насочена към създаване на единна категоризация за определяне на умствените заболявания, така че диагнозите – и леченията – да бъдат по-систематични. Под негово ръководство десетки заболявания са били добавени към Д.С.У., включително анорексията и посттравматичния стрес.

През 2012 д-р Сплицър публично се извини за свое изследване от 2001, в което се твърди, че т.н. „лечение“ на хомосексуалност може да бъде успешно. В интервю за The New York Times той определя това изследване като „единственото професионално съжаление“, което има.

Източник: NRP
Снимка: Alex di Suvero / The New York Times