ПОСЛАНИЧКА В ООН ПОПИТА АНТИ-ГЕЙ ДЪРЖАВИТЕ ЗАЩО ИСКАТ НОВА АТАКА КАТО ОНАЗИ В ОРЛАНДО

Посланичката на САЩ в ООН отправи емоционална молба към държавите-членки да защитават правата на ЛГБТИ хората. Тя попита онези, които се противопоставят на новосъздадения пост на ЛГБТ експерт защо не искат да предотвратят трагедии като онази в Орландо.

Речта на Саманта Пауър беше в отговор на нов опит да бъде премахнат независимия експерт по сексуална ориентация и полова идентичност. За щастие, опитът се провали.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тя каза: „Поддръжниците на поправката твърдят в обяснителната си бележка, че причината да искат забавяне е, че ‘няма международен консенсус за определение на концепцията за сексуална ориентация и полова идентичност’. Това е откровена неистина. Проблемът с насилието и дискриминацията по признак сексуална ориентация и полова идентичност е утвърден и добре разбран. В действителност, тази поправка няма нищо общо с определението на сексуална ориентация и полова идентичност. Тя се корени в липсата на консенсус по въпроса дали хора с определена сексуална ориентация и полова идентичност трябва да се ползват с равни права. И бива придвижвана от група от страни-членки на ООН, които вярват, че е приемливо да третират хора различно само заради това, което са, и онези, които обичат.“

Пауър подчерта, че защитата на ЛГБТ правата не касае „Севера, който се опитва да наложи ценностите си на Юга; тя касае достойнството и човешките права на всички хора, навсякъде.“

Поправката бе подкрепена от обичайните заподозрени, включително Русия, Китай и редица африкански държави. Тя беше отхвърлена с 84 гласа против, 77 за и 16 въздържали се.