ПОРНО ФИЛМ С 1.5-МЕТРОВО ДИДЖЕРИДУ СКАНДАЛИЗИРА АВСТРАЛИЙЦИ

Студио за гей порно стана цел на ожесточени критики, след като публикува филм с мъже, правещи секс с диджериду. Видеото на американския сайт Men.com започва със спящ мъж, който бива събуден от приятел, свирещ на музикалния инструмент. За да си отмъсти, той решава да проникне в приятеля си с дългото метър и половина диджериду.

В официалния синопсис на филма се казва: „Диджеридуто създава единствен по рода си звук и може да достигне дълбоко в задника.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По много различен начин се възприема инструмента от австралийците обаче. Диджеридуто е дълъг духов инструмент, създаден от местното население на северна Австралия. То има специално значение в церемониалните събирания на някои туземни племена.

Сцената стана повод за гневни дискусии в социалните мрежи, където потребители я опеделиха като „изключително неуважителна към австралийските туземни общности“, както и като „расистка и културно обидна“.

Австралийският туземен активист Nathan Appo написа в Twitter: „Диджеридуто е духовен инструмент, който нашите хора използват от хиляди години, за да разказват сънищата си. Надявам се, че (продуцентите) ще се извинят публично и ще отдадат на диджеридуто нужното уважение.“