ПОРЕДНО ИЗСЛЕДВАНЕ ДОКАЗВА, ЧЕ ПОЛЪТ НА РОДИТЕЛИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ

Ново изследване, публикувано в престижен педиатричен журнал, заключва, че гей родителите са също толкова добри колкото разнополовите.

Изследването потвърждава резултите от много други подобни, но има една особено ценна особеност. Анти-гей активистите често критикуват подобни изследвания, защото участващите семейства се включват доброволно, което означава, че извадката може да не е напълно представителна за всички еднополови семейства.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Но за разлика от предходните изследвания, авторите на това са използвали данни от Националното допитване за детското здраве в САЩ. В резултат, учените са имали възможността да съпоставят извадката от гей родители с демографски подобна извадка от разнополови родители.

Един от авторите на изследването, Д-р Хенри Бос, казва: „Това изследване е първото, използвало национално представително проучване, за да сравни двата типа домакинства, фокусирайки се единствено върху родителите в дълготрайни връзки.“

Докладът е написан от учени от Института Уилямс към Колежа по право UCLA, Амстердамския университет и Университета Колумбия. Той е пубикуван в The Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, който е официалното издание на Society for Developmental and Behavioral Pediatrics.

Важно е да се отбележи, че заради малкото семейства с родители мъже, изследването се фокусира само върху родители жени. То съпоставя 95 лесбийски двойки с 95 разнополови двойки по признак възраст на родителите, образование, националност по рождение и географска локация, както и възрастта, пола, етноса и националността на детето.

Можете да прочетете цялото изследване тук.