Помагало за 1 клас възмути таблоидите с ‘джендърска’ задача по математика

Поредна жертва на трагикомичната „джендър“ истерия, тресяща България в последните седмици, стана грешка в учебно помагало по математика за първолаци.

В жълтите медии и социалните мрежи се разля вълна от възмущение, заради снимка на страница от „Курс по математика за 1. клас: По учебната програма за 2017/2018 г.“ на издателство Сънрей. Едно от заданията гласи: „Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Първа за „джендърската задача“ сигнализира свързаната с Делян Пеевски новинарска агенция ПИК. Медията видя в помагалото опит за подриване на традициоционните християнски ценности и обяви, че задачата била „взривила родителската общественост“.

Оказа се, че въпросното помагало е почти идентично с друго издание от 2010, в което пише: „Панталонките на бебето струват 10 лева, а роклята му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята на бебето?“ и до заданието е поставена рисунка на бебе-момиченце в рокля и панталонки. В новата версия освен в заданието, промяна има и в придружаващата го илюстрация, която е рисунка на малко момченце.

За Канал 3 зам.-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че МОН е одобрило проект на същия авторски колектив през 2011 г., но за издателство Вега 74. Друга версия не е била предлагана за одобрение. Въпреки, че на корицата на новото идание пише с едри букви „Одобрен от МОН“ и „По най-новата програма на МОН“, това не е вярно, каза тя. „Все още се извършва проверката на експерти от МОН. Ако установим, че издателството е действало, може да заведем дело за това, че некоректно е използвало името на министерството,“ цитира зам.-министърката жълтия сайт Епицентър.

От ПИК публикуваха коментар на един от авторите на помагалото, Боря Милкоева, която нямала представа как този текст се е озовал в помагалото. Според нея грешката може би се дължи на преумора на редакторския екип. Проблемните бройки щели да бъдат изтеглени от пазара „моментално“, казала още тя.