ПОЛ НАЙДЕНОВ СТАНА „ЛГБТИ ЛИЧНОСТ ЗА ПРИМЕР 2015“

Тази неделя, 13 декември 2015 г., Младежка ЛГБТ организация „Действие” връчи ежегодното отличие „ЛГБТИ личност за пример”.

Тазгодишният носител на наградата е интерсексуалният активист Пол Найденов. Пол е съосновател и член на Борда на Фондация „Ресурсен център Билитис“, а също и съосновател и член на Управителният съвет на OII Europe (Organization Intersex International – Europe).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Пол е отличен за активната му работа в защита на правата на интерсексуалните хора. Той е един от хората, спомогнали буквата „И“ да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас.

Интерсексуалните хора се раждат с полови белези и органи, характерни и за двата пола. В повечето случаи не става дума само за „козметични” разлики, а за различен начин, по който функционира тялото.

Отличието, което „Действие” връчва, има за цел да поощри открити лесбийки, гей, би, транс и интерсекс хора (ЛГБТИ), които са пробили сянката на страха и чрез личните си и професионални постижения са се откроили като достойни примери за подражание за хилядите нехетеросексуални, транс и интерсекс младежи у нас, търсещи своето отражение и достойни примери за подражание в света около себе си.

Наградата бе връчена от Венета Лимберова, Председател на „Действие”, и Виктор Лилов, един от носителите на отичието през 2014 г.

Миналата година отличени бяха издателят, музикален продуцент и политик от политическа партия ДЕОС Виктор Лилов, както и на главният редактор на сайта „Обекти” Владимир Тодоров.