ПОЛША ВЕЧЕ ИМА КМЕТ, ОТКРИТО ЗАЯВИЛ, ЧЕ Е ГЕЙ

Роберт Бедрон вече веднъж влезе в историята на Полша. През 2011 година в парламента на страната той открито обяви, че е гей. Днес той стана първият кмет гей на Полша, съобщава АП, цитирани от News.bg

Политическият успех на 38-годишния Бедрон бележи колко бързо тази консервативна и католическа страна се променя само десетилетие след присъединяването си към ЕС. През 2004 година все още беше забранено организирането на протести от хомосексуалисти и като цяло темата в държавата беше пълно табу.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Виждам колко бързо полското общество научи урока си за толерантност“, каза Бедрон в интервю за АП два дни преди проведените в неделя избори и избирането му за кмет на средно големия северен полски град Слупск. Бедрон бе и причината за включването в полския парламент на първия транссексуален депутат Ана Гродска.

Бедрон смята да управлява със скромни административни разходи и да се придвижва из града с колело. Той прикани съгражданите си да направят същото и обеща да създаде подходяща инфраструктура. В програмата си той предлага да се въведе безплатен достъп до интернет в целия град и да се насърчи пестенето на енергия чрез създаване на Институт на зелената енергия.