Полският министър на отбраната Мариус Блашчак.

Полски министър нарече прайд шествието в Познан ‘парад на содомити’

Мариус Блашчак, министър на отбраната и важна фигура в крайнодясното правителство на Полша, заклейми прайд шествието в Познан, в което се включиха около 5000 души. Коментарът му дойде след като министъра на вътрешните работи, Йоахим Брудзински, нареди на полицията да подведе под отговорност ЛГБТ+ хората, „осквернили“ полския герб изобразявайки го в знамена на дъгата.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В интервю за католическата, проправителствена телевизия TV Trwam Блашчак каза, че Прайд шествието е показало, че градската управа на Познан се фокусира върху „идеология“, вместо да се занимава с ежедневни проблеми на гражданите като „тротоари и канализация“. Той определи шествието като „още един парад на содомити, които се опитват да наложат своята собствена интерпретация на граждански права върху останалите хора“, предаде Associated Press.

В дните преди шествието познанската трамвайна компания MPK Poznan сложи знамена на дъгата на всичките си мотриси. Жестът обаче бе посрещнат с недоволство и флаговете бяха свалени. Блашчак посрещна решението на компанията с възторг, заявявайки пред „Wiadomosci“, че то показва, че „когато него ще е нормално, то бива посрещнато със съпротива“.

Коментарите на министъра изглежда са насочени срещу местната управа на Познан, която е срещу управляващата партия „Закон и справедливост“. През октомври в Полша ще се състоят местни избори.

Депутатът Михаел Шчебра, чиято партия „Гражданска платформа“ бе на власт преди изборите за правителство през 2015, нарече изказванията на Блашчак „пълни с омраза, унизителни и дискриминационни спрямо гей хората“.