ПОДПИСКА ПРИЗОВАВА GRINDR И HORNET ДА ЗАЩИТЯТ РУСКИТЕ СИ ПОТРЕБИТЕЛИ

Нова подписка призовава популярните мобилни приложения за гей запознанства Grindr и Hornet да вземат насериозно проблема с хомофобните престъпления в Русия, спомогнати от услугите им.

През март тази година в апартамента си в Санкт Петърбург бе убит 54-годишния журналист Дмитри Тсилкинин, казва се в текста на петцията. Като мотив за предумишленото престъпление убиецът му изтъкна специална мисия да прочисти света от хомосексуални мъже. Въпреки това, руското законодателство не класифицира убийството като престъпление от омраза.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На 3 май в Москва друг добре познат журналист бе убит – отново в апартамента си и със сходни мотиви.

Общото между тези случаи е, че убийците използвали приложения за запознанства, за да открият жертвите си и да влязат в домовете им.

Според подписката, повечето гей и бисексуални хора не осъзнават потенциалните опасности, криещи се в тези сайтове и мобилни приложения. Затова авторите призовават Grindr и Hornet да разработят автоматични известия за руските потребители, уведомяващи ги за нападенията и даващи им съвети за безопасност.

Авторите на подписката цитират „обществен мониторинг“, според който хомофобни престъпления от омраза се случват почти всеки ден в Русия. От началото на тази година има данни за повече от 100 сериозни нападения, пишат те.

„В повечето случаи престъпниците се преструват на хомосексуални в приложения като Hornet, Grindr и други, и примамват жертвите си, пребиват ги, унижават ги, изнудват ги, заплашват ги с разкриване, обират жилищата им и открадват големи суми пари.“