Повечето руснаци вярват, че сенчеста групировка подрива ценностите им с ‘гей пропаганда’

Голямо мнозинство от руските граждани са на мнение, че съществува неназована групировка, която използва „гей пропаганда“, за да унищожи духовните им ценности. Това стана ясно от резултатите от проучване, проведено от финансирания от руското правителство Център за проучване на общественото мнение.

63% от руснаците вярват в съществуването на такава сенчеста организация. Запитани дали активистите, които се борят за равни права за ЛГБТ+ хората в страната, може да го правят по причини, различни от „подривни цели“, едва 24% били съгласни.

 
L’N’Q: House & Disco
 
Това лято британски ЛГБТ+ активист бе арестуван в Москва докато протестираше срещу преследването на гей мъже в Чечня.

Междувременно, Максим Неверов се готви да обжалва присъдата си за „промотиране на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни“, която му донесе глоба от 50 000 рубли (около 1300 лева). Той първият непълнолетен, осъден по спорния руски закон срещу „гей пропагандата“, приет през 2013 и обявен от Европейския съд по правата на човека за дискриминационен. Причината – момчето публикувало в социалните медии „изображения на млади мъже, чийто външен вид (частично голи телесни части) имал характеристиките на пропаганда на хомосексуални отношения“.

Максим Неверов.

Допитването на руската агенция показва още, че две-трети от руснаците вярват, че неназована групировка се опитва да пренапише историята на нацията, „заменяйки исторически факти, за да навреди на Русия и да отслаби нейното величие“.