Победителите в конкурса на София Прайд ще поставят спектакъл за борбата със самите нас

Комисията, оценяваща участниците в конкурса на Sofia Pride Arts за театрален спектакъл на ЛГБТИ тематика, обяви спечелилия авторски колектив. Театрална компания КОМА Луденс с артистичен директор Констанца Гецова ще получи субсидия от 1000 лв, за да представи “На масата” – документален вербатим спектакъл, представящ борбата, която ЛГБТИ хората водят вътре в самите себе си, и която преди да стане проблем на обществото, е тема, с която се изправяме срещу най-голямата институция и мерило на нашия живот – семейството.

Доколко и в какъв аспект са се променили ситуациите, отношенията и личната борба на ЛГБТИ хората в българското общество през последните 25-30 години? На какво се дължат маските, които слагаме пред семейството си и защо, все повече, отношенията ни закърняват и придобиват все по-осезаема дежурност?„На масата“ е проект имащ намерението да представи различните позиции, когато темата за ЛГБТИ хората бъде засегната в семейството, още повече, когато някой е част от тази общност. Отправна точка в проекта са както разкази, засягащи съвременни теми в ЛГБТИ движението, така и такива, скрити от историята, поради епохата на тяхното случване – годините на комунизма.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Режисьор и сценограф на представлението е Констанца Гецова. Екипът включва още Даниел Александров, драматург и ПР, Ивайло-Валентино Учанов и актьорите Михайл Милчев, Деница Даринова, Ахмед Юмер, Цвета Дойчева.

За седма поредна година екипът на София Прайд организира и паралелното събитие Sofia Pride Arts. В програмата място ще намерят изложби, инсталации, танцови спектакли, литературни премиери и четения. Премиерата на “На масата” ще се случи в рамките на фестивала в Център за култура и дебат Червената къща.