ПОБЕДА ЗА ДРАГ КРАЛИЦИТЕ СРЕЩУ FACEBOOK

Шефовете на Facebook се извиниха на драг куин общността за забраната да използват сценичните си имена в социалната мрежа и потвърдиха, че отсега нататък ще могат да кръщават профилите си с артистичните си псевдоними.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През септември Facebook въведе политика, според която при докладване на профил, той бива изтрит, ако реалното име на собственика му не отговаря на това в профила. Според компанията това правило е в защита на социалната мрежа и повишава отговорността на потребителите. Много драг кралици обаче се противопоставиха на това с искането да могат да използват сценичните си имена и така по-късно през месеца се стигна до среща между мениджмънта на компанията и представители на травеститите в Сан Франциско.

Първоначално Facebook настояваше, че потребителите трябва да са задължени да използват имената си по рождение, но след продължителните оплаквания компанията се отказа да прилага тази политика спрямо драг кралиците и дори главният продуктов директор Крис Кокс разпространи извинение към тях, което гласи:

„Нашата цел никога не е била всеки да използва името си по паспорт. Смисълът на това правило е всеки да кръщава профила си с реалното името, с което е известен в живота. За Систър Рома, това е Систър Рома, за Лил Мис Хот Мес, това явно ще бъде Лил Мис Хот Мес.“