Пилоти на хеликоптер станаха първите гей военни, омъжили се в West Point

Капитан Даниел Хол, 30, и капитан Вини Франчино, 26, станаха първата двойка активни военнослужещи в американските военни сили, които си казаха „да“ във военната академия West Point.

Двойката се запознава през 2009, когато военните сили все още забраняват на ЛГБТ служителите си да са открити. Капитан Хол сподели: „Много е обезсърчаващо, когато двама души изпитват чувства един към друг, но не им е позволено да ги изразяват. Служехме под закон, който ни казваше – на напълно способни войници, моряци и пилоти – да лъжем за себе си.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Едва след като американският Конгрес отмени закона „не питай, не казвай“ през есента на 2011, Хол и Франчино най-накрая излизат на среща. Но въпреки, че формално не срещат пречки, животът им като открити гей мъже във военните сили не е лесен и се е случвало да стават обект на хомофобни обиди.

През годинити двойката има периоди на раздяла, но в крайна сметка двамата решават, че не могат да живеят един без друг и се сгодяват. Следва красива сватба в параклиса на West Point, където мъжете в сини униформи рецитират клетвите си и споделят първата си целувка като съпрузи.

Семействата им са не по-малко щастливи и горди. „Химията между тях е така очевидна,“ каза бащата на Франчино. „Без съмнение, Вини е по-щастлив днес отколкото беше преди да срещне Дан.“

Повече за младоженците и специалния им ден можете да прочетете в материала на New York Times.