ПАПА ФРАНСИС: ‘ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ПОИСКАТ ПРОШКА ОТ ГЕЙ ХОРАТА’

Папа Франсис каза в неделя, че християните и римокатолическата църква трябва да поискат прошка от гей хората за отношението съм към тях. Новината предаде агенция Reuters.

В разговор с репортери по време на полет от Армения към Рим, папата каза още, че църквата трябва да поиска прошка за отношението си към жените, за игнорирането на детския труд и за „благославянето на толкова много оръжия“ в миналото.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По време на едночасовата беседа Франсис беше попитан дали е съгласен с коментар на германски католически кадинал, който каза, че църквата трябва да се извини на гей хората. Папапа изглеждаше тъжен, когато репортерът попита дали такова извинение е още по-належащо след разстрела на 49 души в гей клуб в Орландо.

Главата на римокатолическата църква повтори предишно свое изказване, заявявайки, че хомосексуалните „не трябва да бъдат дискриминарини. Те трябва да бъдат уважавани, духовно напътствани.“ И добави: „Мисля, че църквата трябва не само да се извини… на всеки гей човек, когото е обидила, но и да се извини на бедните, на жените, които е използвала, на децата, които са били употребявани за труд. Трябва да се извини за благославянето на толкова много оръжия.“

Официалното учение на католическата църква, е че хомосексуалната ориентация не е греховна, но хомосексуалните актове са, както и, че гей хората трябва да практикуват въздържание.

Папата повтори в леко изменен вид и друга своя популярна фраза „Кой съм аз да съдя?“. Думите му този път бяха: „Въпросът е: ако човек, който е в това състояние, има добра воля и търси Бог, кои сме ние да го съдим?“

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди каза, че под „това състояние“ папата не е имал предвид медицинско състояние, а „човек в такава ситуация“. На италиански думата за „състояние“ означава и „ситуация“.

„Ние християните трябва да се извиним за толкова много неща, не само за това (отношението към гей хората), но трябва и да искаме прошка, не само да се извиняваме! Прошка! Боже, това е дума, която забравяме толкова често!“ добави Ломбарди.

Под управлението на папа Франсис римокатолическата църква има много противоречимо отношение към гей хората. От една страна се опитва да изглежда приемаща и любяща, но в същото време продължава активно да се противопоставя на равните граждански права на сексуалните малцинства.