ПАПАТА ПРИЗОВА ЗА ИНТЕГРИРАНЕ НА ГЕЙОВЕТЕ

„Ако един човек е гей и търси Бог и има добра воля, кой съм аз да го съдя?“, заяви папа Франциск в едно от най-емоционалните си изказвания  по въпроса за хомосексуалността по време на визитата си в Бразилия.

„Катехизисът на католическата църква обяснява това много добре. В него се казва, че такива хора не бива да бъдат маргинализирани заради ориентацията си, а трябва да бъдат интегрирани в обществото. Проблемът не е с това да имаш подобна ориентация. Трябва да сме братя. Проблемът е лобирането от хората с тази ориентация, от лобитата от алчни хора, политически лобита, масонски лобита, толкова много лобита… Това е най-лошият проблем“, добави Светият отец. Така той отговори на въпрос от репортерите за това има ли „гей лоби“ във Ватикана. „Виждате колко много се пише за гей лоби. Досега не съм видял нито един човек във Ватикана с лична карта, на която да пише, че е гей“, пошегува се той.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Франциск заяви, че хората с подобна сексуална ориентация не бива да бъдат съдени или маргинализирани, а трябва да бъдат интегрирани в обществото. Но той повтори, че църквата продължава да държи на това, че хомосексуалните полови актове са грях.