ПАПАТА ОБЯВИ, ЧЕ ГЕЙ И ХЕТЕРО СЕМЕЙСТВАТА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РАВНОСТОЙНИ

Надеждита на ЛГБТИ католиците по света бяха поляти със студена вода, след публикуването на дългоочакваното становище на Папа Францис относно брака и семейството, наречено „Радостта от любовта“ (The Joy of Love).

Документът утвърждава позицията на Римокатолическата църква, според която еднополовите връзки при никакви обстоятелства не могат да бъдат възприемани като равни с хетеросексуалните.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според папата, съвременното общество е обезценило брака. „Наблюдаваме невъзможност [на обществото] да разбере, че единствено моногамния и неразрушим съюз между мъж и жена има върховната роля на стабилно обвръзване, което ражда нов живот,“ се казва в документа. „Трябва да приемем голямото разнообразие от семейни структури, които осигуряват известна стабилност, но съжителството на семейни начала и еднополовите съюзи, например, не могат да бъдат приравнявани с брака.“

„Няма абсолютно никакво основание да се смята, че хомосексуалните съюзи са по какъвто и да било начин дори далечно съпоставими с плана на Бог за брака и семейството.“

Папата казва, че на семейства, в които има гей хора, „трябва да им бъдат давани напътствия, за да могат онези, проявяващи хомосексуална ориентация, да получат помощта, от която се нуждаят, за да разберат и изпълнят божията воля в своите животи.“ В случая, „божията воля“ означава да не се поддават на естествените си пориви.

В същото време, папата призовава църквата да избягва „несправедлива дискриминация“, основана на сексуална ориентация, и да бъде по-приемаща към онези, живеещи в „нестандартни структури“.

 

Документът беше посрещнат с голямо разочарование от лидерите на ЛГБТИ движението по света.