ПАПАТА ОБЯВИ, ЧЕ ГЕЙ И ХЕТЕРО СЕМЕЙСТВАТА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РАВНОСТОЙНИ

 
Sofia Pride 2023
 

Надеждита на ЛГБТИ католиците по света бяха поляти със студена вода, след публикуването на дългоочакваното становище на Папа Францис относно брака и семейството, наречено „Радостта от любовта“ (The Joy of Love).

Документът утвърждава позицията на Римокатолическата църква, според която еднополовите връзки при никакви обстоятелства не могат да бъдат възприемани като равни с хетеросексуалните.

Според папата, съвременното общество е обезценило брака. „Наблюдаваме невъзможност [на обществото] да разбере, че единствено моногамния и неразрушим съюз между мъж и жена има върховната роля на стабилно обвръзване, което ражда нов живот,“ се казва в документа. „Трябва да приемем голямото разнообразие от семейни структури, които осигуряват известна стабилност, но съжителството на семейни начала и еднополовите съюзи, например, не могат да бъдат приравнявани с брака.“

„Няма абсолютно никакво основание да се смята, че хомосексуалните съюзи са по какъвто и да било начин дори далечно съпоставими с плана на Бог за брака и семейството.“

Папата казва, че на семейства, в които има гей хора, „трябва да им бъдат давани напътствия, за да могат онези, проявяващи хомосексуална ориентация, да получат помощта, от която се нуждаят, за да разберат и изпълнят божията воля в своите животи.“ В случая, „божията воля“ означава да не се поддават на естествените си пориви.

В същото време, папата призовава църквата да избягва „несправедлива дискриминация“, основана на сексуална ориентация, и да бъде по-приемаща към онези, живеещи в „нестандартни структури“.

 

Документът беше посрещнат с голямо разочарование от лидерите на ЛГБТИ движението по света.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина