Снимка: NS photo/Paul Haring

ПАПАТА И РУСКИЯТ ПАТРИАРХ ЗАКЛЕЙМИХА ГЕЙ СЕМЕЙСТВАТА С ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ

На 12 февруари в Хавана се състоя историческа среща между главите на римокатолическата и на Руската православна църква — папа Франциск и руският патриарх Кирил, съобщи Gama News. Двамата висши духовници проведоха двучасов частен разговор, а след това подписаха съвместна декларация пред журналисти.

Две от тридесетте точки в общата декларацията са посветени и на темата за брака, разбиран от двете църкви като „свят съюз между мъжа и жената“:

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Съжаляваме, че днес други форми на съжителство се полагат на същото ниво като традиционното семейство, а библейската концепция за бащинството и майчинството, разбирани като специални призвания на мъжа и жената в брака, е изместена в общественото съзнание“.

Друг акцент е поставен и върху „ограниченията върху религиозната свобода на християните“, които се сблъскват с „дискриминация“ в често „твърде секуларните общества“. Двойката призовава Европа да се придържа към „християнските си корени“.

Патриарх Кирил, който оглавява Руската православна църква от 2009 г., винаги е бил близък до Кремъл и негов верен поддръжник, както по съветско време, така и при управлението на Владимир Путин. През 2013 г. той заклейми разрастващото се приемане на еднополовите бракове в Запада, разпознавайки в него знак за наближаващия апокалипсис. Руската православна църква бе и един от основните подкрепящи руското анти-гей законодателство.

Същото прави и папа Франциск вече много пъти от избирането му за глава на католиците по света насам. Най-новата му изява в този дух бе преди месец, в контекста на дебатите в Италия по въвеждането на граждански партньорства в италианското законодателство, което ще позволи узаконяването на семействата на еднополовите двойки. Тогава Франциск заяви: „Не може по никой начин да се бъркат семейството, което Господ иска, и който и да е друг вид съюз“. Той заяви, че възпроизводството е централна характеристика брака според „Божия план“, намеквайки, че еднополовите двойки не могат да имат биологично общо дете и поради това не са част от „Божия план“.

Заглавна снимка: NS photo/Paul Haring