Открито гей мъж се бори за място в бъдещия парламент на Турция

Народната демократическа партия (HDP) включи Хасан Атик в списъка си с кандидати за извънредните избори на 24 юни. Младият мъж отдавна работи за повече права за ЛГБТ+ и ХИВ-позитивните хора. Той ще се бори за място в северозападната провинция Едирне.

Атик, който самият е ХИВ-позитивен, посвещава кампанията си стигмата около вируса. Пред сайта Kaos.gl той каза: „Целта е да защитим другия от нас себе си. Това ни отчуждава от нас самите. Ситуацията, в която ние вече сме чудовище в очите на обществото, става още по-тежка.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

HDP е лява формация, известна с подкрепата си за правата на малцинствата. През 2015 тя бе първата политическа партия, която предложи открито ЛГБТ+ човек за списъка с кандидат-депутатите. В същата година основната опозиционна партия, Републиканската народна партия, издигна като кандидати две транс жени.

Положението на турската ЛГБТ+ общност в последните години бързо се влошава. Прайдът в Истанбул бива забраняван вече няколко години подред, а неотдавна столицата Анкара наложи пълна забрана на всякакви ЛГБТ+ събития.