ОТКРИТО ГЕЙ МЪЖ ЗАСТАНА НАЧЕЛО НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ

В нов исторически момент за администрацията на американския президент Барак Обама, Сенатът потвърди номинацията на Ерик Фанинг за секретар на армията – една от най-високите военни длъжности в системата на отбраната на САЩ.

С това Фанинг става първият открито гей ръководител на американска военна служба – изключително голямо постижение, предвид, че допреди едва пет години законът забраняваше на открито гей мъже и жени да служат в структурите на въоръжените сили.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Днешният избор е чест за мен и нямам търпение да вляза в ролята на водач на целия армейски състав,“ заяви самият Фанинг.

Преди това Фанинг е служил като главен съветник на рекретаря на армията. Той е участвал и в управлението на въздушните сили. Потвърждението му на новата длъжност беше забавено с месеци, заради политически маневри на Републиканската партия.

„Днешният исторически избор на Секретар на армията на САЩ е демонстрация на продължаващия прогрес към справедливост и равенство във въоръжените ни сили,“ коментира президентът на Human Rights Campaign, Чад Грифин.