Откриват София куиър форум с прожекция на 1 септември

Тазгодишното издание на София куиър форум започва на 1 септември, петък, от 19 ч. с прожекция на видеа от международния видео конкурс “Червена любов” в Криейтив хол на ул. Тинтява 122.

София куиър форум 2017 е посветен на стогодишнината от Октомврийската революция. Според организаторите, годишнината предоставя прекрасна възможност да бъдат засегнати различните противоречия, с които революцията е асоциирана по света.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Чрез изкуството ние ще направим опит да преразгледаме някои от идеите, резултат на революционната мисъл, които доведоха до изменения в отношенията между половете – като например превръщането на брака в преди всичко светска институция и опростяване на процедурите по сключване на брак и развод, еманципацията на жените – която включва правото на глас, икономическа независимост, социални и грижи за майчинството, разрешаване на абортите, достъп до образование, разкрепостяване на сексуалността и сексуалната идентичност (в СССР хомосексуалността е декриминализирана между 1922-33 г.).“

Дейността на хора като Александра Колонтай и Клара Цеткин често е пренебрегвана, като че ли тя е само една надстройка на Болшевишката революция, твърдят организаторите. Колонтай е първата, която оглавява Комисариата по социалните помощи в СССР, а по-късно е председателка на Женският отдел, който работи за равните права на жените. Нейната работа влияе не само на женските въпроси, а помага също и за еманципацията на хомосексуалните. Колонтай често критикува конкретно идеята, че пролетарският сексуален морал не е нищо повече от надстройка. Обикновено се отдава първостепенно значение на икономиката и измененията в обществото, които тя поражда, за формирането на определен тип сексуални/полови взаимоотношения, но хора като Колонтай разглеждат това взаимодействие диалектически – като неотделимо от класовата борба.

СКФ 2017 е опит за десталинизиране на наследството на сексуалната революция в СССР от началото на XX век. Целта на тази куиър любов е (класова) борба с хетеросексизма и патриархата. Куиър любовта, накратко, може при определени условия да стане базата: тя не винаги е надстройката.

Програмата включва тематични работи участвали в международния видео конкурс на София куиър форум „Червена любов“, чието жури бе в състав: Славчо Димитров (Македония), Олег Мавроматти (Русия/България/САЩ), Андрей Паршиков (Русия), Даниела Радева (България), и Кати Рае Хъфман (САЩ). На 1 септември в Криейтив хол, както и в периода 20 октомври – 3 ноември в арт пространство Æther, ще бъдат обявени и показани видео работите на победителите от конкурса. Паралелно на конкурсната видео програма в излюжбата „Червена любов“ ще бъдат показани работи на Илмира Болотян (Русия), Ева Давидова (България/САЩ), Ида Даниел (България), Яна Димитрова (България/САЩ), Филип Йовановски (Македония), Катя Шадковска (Полша), и Заоли Жонг (Китай/САЩ). Специален гост на откриването на СКФ 2017 ще бъде руският куратор Андрей Паршиков.