ОСЪДИХА КАРБОВСКИ ЗА ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ПРАВОЗАЩИТНИК

Софийският районен съд (СРС) осъди Мартин Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу правозащитника и гей активист Радослав Стоянов. Новината съобщи Българският хелзинкски комитет, където Стоянов работи.

Повод за жалбата срещу Карбовски бе издание на „Предаването на Карбовски“, излъчено на 12.01.2014 г. по TV7. Част от предаването е посветена на Стоянов, който става обект на интензивни подигравки. Причината е сигнал за женомразка статия, подаден от него до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) срещу Карбовски. Гости в студиото са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също участват в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

СРС установи, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото заради сигнала на правозащитника срещу него. Карбовски представя правозащитната дейност на Стоянов като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият го злепоставя и като неколкократно оприличава правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм – например „гейове-фашисти“. СРС отхвърли довода на Карбовски, че не следва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика. СРС постановяви, че свободата на словото подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на другиго.

Съдът осъди Карбовски да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Осъди го и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на ищеца, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

wearetolerant.com

От БХК заявиха, че решението е важен положителен прецедент в няколко отношения: за първи път българският съд установява акт на преследване като форма на дискриминация и осъжда за него отговорния; за първи път е осъден журналист, водещ на телевизионно предаване, за преследване на правозащитник; за първи път правозащитник успешно се защитава в съда от преследване; за първи път е осъден ответник по дискриминационно дело да публикува осъдителния диспозитив на решението в посочен от ищеца ежедневник.

Спечелилият делото, Радослав Стоянов, заяви: „Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват“.

Делото се води от адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК. По повод решението адв. Илиева заяви: „В България днес правозащитниците са обект на преследване заради дейността си в защита на непопулярни уязвими общности. Срещу такова преследване обаче законът предвижда специална защита. Решението на съдия Добринова е знак, че българският съд има капацитет да прилага закона в тази му част, независимо кой е ответникът. Важно е да се схваща, че преследването на правозащитници е по същество двойно преследване на уязвимите хора, които правозащитниците защитават. Без правозащитници тези хора, срещу които мнозинството е враждебно настроено, са беззащитни и обществото не е демократично“.