ОСТРОВ МАН УЗАКОНИ БРАЧНОТО РАВЕНСТВО

Остров Ман най-накрая узакони брачното равенство. Малката островна територия, която е част от Великобритания, има автономия по отношение на семейното си законодателство.

С шест гласа за и три гласа против, законодателния съвет прие нужните промени в закона за брака и гражданските партньорства. Така, Ман се присъедини към Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия в равното третиране на всички семейни двойки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През 1992, Ман стана първата част от островите, декриминализирала хомосексуалността, но имаше реална възможност да остане последната, премахнала брачната дискриминация. Сега вече е ясно, че тази „чест“ ще се падне на Северна Ирландия.

Наскоро старшият министър на Ман, Алан Бел, разкри публично своята собствена хомосексуалност. „Хората знаят, че съм гей. Никога не съм го крил в тайна, но и никой не ме е питал.“

Бел сподели и за преживяванията си по време на „тъмните дни“ на острова през 80-е и 90-е, когато политиците спорели дали хомосексуалността трябва да остане престъпление. „Беше отвратително. В края [на дебата] се чувствах омърсен. Известно време изпитвах срам от националността си, заради този дебат.“

„Всеки, който обича своя партньор, независимо дали е от същия пол или не, трябва да има равни права да сподели любовта си,“ заключи той.

Островът има население от 86 000 души.