ОСКАРИ 2016: НОМИНАЦИИ И РАЗОЧАРОВАНИЯ ЗА ЛГБТИ ФИЛМИ И ТВОРЦИ

Номинациите за тазгодишните награди на Американската академия за филмово изкуство и науки вече са известни. В списъка с най-големите постежения в киното за изминалата година (така както ги виждат членовете на Академията, разбира се) присъстват и немалко филми и творци, свързани с ЛГБТ общността.

Лесбийската драма „Карол“, която от месеци жъне успех в класации, фестивали и награди по целия свят, е номинирана в 6 категории: главна женска роля – Кейт Бланшет, поддържаща женска роля – Руни Мара, адаптиран сценарий, операторско майсторство, музика и дизайн на костюми.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

carol

„Карол“ е и причината за най-големия шок след обявяването на номинациите. Медии и анализатори останаха слисани от факта, че филмът отсъства от най-важните категории – тези за режисура и най-добър филм на годината. Vanity Fair предположи, че причината драмата, направена по книга на гей жена, адаптирана от друга гей жена и режисирана от гей мъж, да бъде ограбена по този начин е, че е твърде… гей.

Друг филм, който получи частично признание, е „Датското момиче“. Очаквано, Еди Редмейн е номиниран за изключителното си изпълнение в ролята на транссексуалната художничка Лили Елбе.

danish-girl

Сценичната партньорка на Редмейн, актрисата Алисия Вайкандър, ще се бори за Оскара за най-добра поддържаща женска роля. Любопитен факт е, че собственият й съпруг е транссексуален.

Филмът е номиниран още за дизайн на продукция и дизайн на костюми. Членовете на Академията обаче, не го поставиха в двете най-престижни категории.

Сред отличените творци е Сам Смит, номиниран за песента “Writing’s on the Wall”. Гей изпълнителят вече спечели Златен глобус за композицията си, написана за филма „Спектър“.

Конкуренция в тази категория му прави транссексуалната певица Антони Хегарти от групата Antony and The Johnsons.

antony-hegarty-johnsons-dark-mofo

Хегарти е едва вторият открито транс човек в историята, номиниран за Оскар. Нейната песен „Manta Ray“ e част от документалния филм „Racing Extinction“, който разказва за причиненото от хората масово изтребление на животински видове.

Най-вероятно на 28 февруари Хегарти ще влезе в историята на Оскарите и като първата транссексуална изпънителка, пяла на церемонията.

Можете да чуете номинираната песен по-долу.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=Yyx9wMrmgXM[/tube]