Оскарите донесоха голяма победа за гей и транс хората по света

Тазгодишните Оскари бяха голямо събитие за ЛГБТИ общността. И не, не заради бляскавите дизайнерски рокли. Нито дори заради умопомрачително якия харнес, с който беше опасан Адам Рипън.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Членовете на Академията наградиха куп филми на гей и трансджендър тематика, а няколко от наградените кинотворци благодариха на еднополовите си половинки на живо пред милионите телевизионни зрители.

„Фантастична жена“ стана първият филм с трансджендър сюжет и трансджендър актриса, спечелил Оскар. В лентата, която получи наградата за най-добър чуждоезичен филм, Даниела Вега играе Марина – транс жена, подложена на системна дискриминация след внезапната смърт на партньора си.

Вега стана е първата транс жена в 90-годишната история, представила награда по време на церемонията.

Гей драмата „Призови ме с твоето име“ бе отличен с Оскар за най-добър адаптиран сценарий. 89-годишният открито гей сценарист Джеймс Айвъри, който стана най-възрастният носител на Оскар в историята, е бил номиниран 3 пъти за режисура. В благодарствената си реч той каза: „Дали хетеро или гей или някъде по средата, всички ние сме преминали през първата си любов, надявам се, невредими.“

И за да не остане никакво съмнение колко гей е Айвъри, по време на церемонията ной носеше риза с романтичен портрет на една от звездите на филма, Тимоти Шаламе.

„Коко“ спечели награди за най-добър пълнометражен анимационен филм и най-добра оригинална песен. От сцената сценаристът Адриан Молина благодари на съпруга си, а продуцентката Дарла Андерсън – на съпругата си.

Рейчъл Морисън влезе в историята два пъти – веднъж като първата жена, и втори път като първата открито гей жена, номинирана операторско майсторство. Въпреки, че не спечели, тя се появи в реклама на Samsung, представена по време на церемонията.

Е на това му викаме гей Оскари!