ООН ПРИЗОВА ЗА СВЕТОВНА ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ НА ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА

Нов доклад на ООН призовава към декриминализация на еднополовия секс по взаимно съгласие. В доклада, изготвен от Върховния комисар по правата на човека, Зеид Раад ал-Хюсейн, се казва, че ЛГБТ хората стават жертви на „системно насилие, тормоз и дискриминация“ във всички региони на света. Той цитира стотици убийства, мотивирани от омраза.

Ал-Хюсейн добавя, че от историческия първи доклад на ООН по правата на ЛГБТ хората по света от 2011 досега е бил постигнат съществен напредък, но успехите биват помрачени от продължаващите държавни гонения и нападения над общността. Само през 2012 в Бразилия са били документирани 310 убийства, „в които хомофобията и трансфобията са били мотив“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според доклада, най-малко 76 държави по света продължават да имат анти-гей закони, които криминализират и преследват хора на основа сексуалната им ориентация и полова идентичност. В документа са изборени 24 конкретни предложения, включително декриминализация на секса по взаимно съгласие, забрана на „лечението“ на хомосексуалност, принудителната стерилизация на транс хора и закони за защита от дискриминация.

Комисарят призовава държавите да защитят правата на еднополовите двойки и техните деца, без обаче да споменава изрично брачното равенство.