ОЛИМПИЙСКИЯТ ШАМПИОН БРУС ДЖЕНЪР: „АЗ СЪМ ЖЕНА“

„Днес наистина ще направим голяма промяна в света.“

Тази седмица Брус Дженър, олимпийски шампион в десетобоя на игрите в Монреал – 1976г., се изправи предbruce1 камерите на ABC News след цяла година спекулации относно половата му идентичност. На 65г., Дженър за първи път проговори пред Даян Сойър за дългия път, който е изминал, докато най-накрая призна пред целия свят, че всъщност той е транссексуална жена: „Аз съм жена. Макар, че хората винаги са ме виждали като типичния мачо мъж, моята душа и моят мозък винаги са били по-скоро женски, отколкото мъжки. Но не ми харесва цялата теория за жена, заключена в тялото на мъж и т.н. Аз не съм заключен в ничие тяло – аз просто съм си аз.“ Последната една година е била може би най-трудната за атлета. Разкъсан от американските медии и таблоиди, станал обект на всякакви спекулации и груби подигравки, Дженър дори е стигнал до момент, в който е обмислял самоубийство. За щастие спортсменският му дух му помага бързо да се справи с този период и днес той се изправя със смелост и високо вдигната глава пред света.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

bruce6Новината за промяната в половата му идентичност наистина е шокираща за по-голямата част от аудиторията. След като става олимпийски шампион през 1976г., Брус става първият атлет, който придобива звезден статус и медиен успех. Представлявайки емблемата за сексапилен и мъжествен атлет, той участва в десетки рекламни кампании, корици на списания и т.н. В последните няколко години той е известен основно от хитовото риалити предаване “Keeping Up With The Kardashians”. Като доведен баща на Ким Кардашиян, Брус е участвал в почти всеки епизод от последните 9 сезона на предаването, но никога не е показал по никакъв начин, че всъщност крие такава голяма тайна.bruce3Днес, седейки пред камерите на ABC, той наистина е друг човек – чертите на лицето му са по-женствени,кожата му е гладка, косата му е дълга и гъста. Отчасти това се дължи на пластична хирургия, отчасти и на женските хормони, които приема като част от прехода си. Хормоналната му терапия, обаче, не започва сега – през 80-те той е направил първия си опит да започне прехода си към женски пол и преминава през 5-годишна хормонална терапия. Тогава, обаче, загрижен за малките си деца и притеснен от медийния скандал, който може да се заформи, се отказва.

Сега той вече има смелостта да се изправи пред цял свят и да ни покаже, че и най-силният мачо би могъл всъщност да бъде с женска душа. Той наистина излъчва женственост. Но това далеч не е било така преди. Дженър разказва, че за първи път е усетил своята женска същност още като малък, когато тайно е обличал роклите на сестра си и майка си. Но тогава това е било просто някаква форма на забавление за него – психиката му все още не е била достатъчно развита, че дори да заподозре за какво става дума всъщност. Брус е бил мъжествен и атлетичен младеж, популярен в социалната си среда и развиващ се като всеки друг успешен млад мъж. Поглеждайки назад, сега той осъзнава, че може би страстната му борба в спорта е била отчасти начин сам да докаже на себе си мъжествеността си.

До тук, обаче, Брус разказва само за собствената си полова идентичност, без да споменава нищо за bruce8сексуалната си ориентация. Всъщност, според него самия, Брус Дженър не е гей. Макар, че вътрешно се чувства като жена, реално той няма сексуално влечение към мъже и никога дори не е пробвал да бъде с мъж. Брус има три брака и шест деца зад себе си. Две от дъщерите му познаваме от хитовото риалити – Кайли и Кендъл Дженър. Първият му брак е бил още през 70-те, когато и за първи път е признал пред друг човек голямата си тайна и този човек е била именно първата му съпруга Кристи.  Следващите му две съпруги също са знаели отчасти неговата тайна, но пред тях той е представил нещата в по-лека форма – като крос дресинг фетиш. Към днешна дата Брус не е обвързан с жена, но казва, че и днес той продължава да бъде сексуално привлечен само от жени. Разбира се, никога не знаем с какво още би могъл да ни изненада занапред!

Това интервю е последното, което Брус ще даде в мъжкия си външен вид. Не се знае какво ще бъде новото му име, нито как ще изглежда и кога ще можем да видим новия му женски лик. Знаем със сигурност, обаче, че той има желанието да образова САЩ и да ни направи свидетели на целия си преход, за което сме му благодарни. Историята на шампиона се приема добре не само от ЛГБТИ обществото. Десетки звезди изказаха поздравленията си към смелостта на Дженър в Twitter. Ето и какво казаха някои от тях:

Лейди Гага: „Ето на това му се казва смелост. Имаме шанса заедно с него да напишем тази част от историята. Нека дадем сила на хора като Брус по света и да ги подкрепяме!“

Опра Уинфри: „Всички заслужаваме да бъдем обичани и уважавани такива, каквито сме. Браво #BruceJenner!”

Сам Смит: „Абсолютно изумен съм от смелостта и куража на Брус Дженър! Толкова е вдъхновяващо и силно! Хората, които са негативни, трябва да се засрамят!“

Дженифър Лопес: „Веднъж шампион, винаги шампион!“

Роузи О‘ Донъл: „Брус Дженър – красив по всеки начин. Благодарим ти за куража!“

Дона Фокс