ОКРЪГ КОЛУМБИЯ ПРОВЕЖДА ЗАБРАНА ЗА ТЕРАПИЯТА ЗА ПРЕОРИЕНТАЦИЯ НА ЛГБТ МЛАДЕЖИ

След като влезе в сила, единодушно одобреният законопроект ще забрани на терапевтите в столицата на Съединените щати да се опитват да „поправят“ гей, би или транссексуални деца.

Следвайки стъпките на Калифорния и Ню Джърси, областният съвет на Окръг Колумбия във Вашингтон одобри законопроект за забрана на подлагане на ЛГБТ подрастващи на каквато и да е форма на репаративна терапия.*

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проучвания са установили, че така наречените терапии за преориентация, които се опитват да променят сексуалната ориентация или половата идентичност, са не само лишени от научно основание, но и могат да се окажат особено вредни за тези, които са се подложили на тях. Според доклад на Американската психиатрична асоциация (АПА) от 2009 г. такива терапии могат да причинят страдание или депресия, като рискът за такива негативни последици е най-голям при подрастващите.

Внесеният през ноември от съветник Мери М Чех законопроект забранява на лицензирани терапевти да се ангажират с действия за промяна на сексуалната ориентация на лица под 18 годишна възраст.

„Днес, Съветът на DC изпраща силно послание към ЛГБТ младежта и техните семейства, че те са приети, поддържани и обичани,“ каза Саманта Еймс, служебен адвокат на Националния център за правата на лесбийките (НЦЛП). Еймс е и координатор на кампанията на #BornPerfect /Перфектно роден/, която цели да сложи край на репаративната терапия навсякъде.

„Съветът е използвал своята власт, за да защити нашите най-уязвими юноши от опасна и дискредитирана псевдо наука, която им казва, че не са наред и потвърждава консенсуса на всички водещи организации за медицина и психично здраве, че всички деца се раждат съвършени, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.“

Законът за опазване на психичното здраве на младежта беше подкрепен от широк спектър от групи, включително ЛГБТ организации, организации за психично здраве, религиозни водачи, младежки адвокати, групи за репродукционно правосъдие и организации за граждански права.

Репаративна терапия (от англ. reparative therapy — „поправяща терапия“; още — терапия за преориентация, инверсионна или диференцираща терапия) е термин, отнасящ се до методите за промяна на сексуалната ориентация от хомо към хетеросексуална.