ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, ЕВРО ПОЛИТИЦИ, НПО-ТА И ГРАЖДАНИ ПРИЗОВАХА ФАНДЪКОВА ДА ЗАЩИТИ ПРАЙДА

Организационният комитет на София Прайд и редица международни организации призоваха община София и кмета на града Йорданка Фандъкова да вземат мерки за безопасността на участниците в шествието тази събота. Повод за притесненията на организацията е организираното от „Национална съпротива“ масово мероприятие „Да изчистим боклука на София“.

Марта Георгиева, общински съветник в Столичен общински съвет, изпрати писмо до кмета, в което отбелязва, че „всяка година посланиците на всички демократични държави в София уважават събитието с най-високо присъствие и заявяват публично подкрепата си с изказвания“. „Осезаемо и необяснимо остава през всичките тези години отсъствието на официални лица от българска страна и специално това на кмета на град София,“ заключва Георгиева. Младата общинска съветничка приканва Фандъкова да последва примера на европейските си колеги.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Над 36 000 души подписаха онлайн петиция на активистката група All Out, която призовава Фандъкова да „се присъедини към прайд шествието и да предприеме мерки за безопасността на участниците“. ИЛГА Европа и Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент също отправиха призиви към кмета открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

Организаторите на прайда напомнят, че съгласно Конституцията на Република България и редица международни спогодби, по които българската държава е страна, законни са само мирните събирания на гражданите, каквото е София Прайд. От друга страна, организаторите на успоредно провеждащото се мероприятие „Да изчистим боклука на София“, открито признават, че са излъгали в уведомителното си писмо до Столична община, за да прикрият действителните си намерения да попречат на участниците в София Прайд да упражнят правото си на мирно събиране.

Доказателства, че организираното от „Национална съпротива“ масово мероприятие има действителната цел да попречи на провеждането на юбилейния десети София Прайд и съмненията дали то може да бъде определено като мирно, са изпратени в отворено писмо до Йорданка Фандъкова, кметът на Столична община и Емилия Русинова, градският прокурор на София.

„В практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) понятието за „мирно събрание“ обхваща не само такова масово мероприятие, което не упражнява насилие, но и такова, което не накърнява по значим начин права и свободи на други граждани. Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), Член 11 § 2 изрично посочва, че ограничаването на правата и свободите на другите е едно от основанията за ограничаване на правото на мирно събиране. Очевидно събиране на гражданите, което си поставя за цел да попречи на упражняването на правото на мирно събиране на други граждани, попада в обсега на Член 17 от ЕКПЧ. Тъкмо такова е мероприятието, организирано от „Национална съпротива“, коментира Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Въпреки интензивните заплахи през годините, с изключение на първия столичен прайд през 2008, последвалите го осем шествия преминаха мирно и без съществени инциденти.