ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ ПРЕДСТАВИ ПОЩЕНСКИ МАРКИ С ЛГБТ ОБРАЗИ

Пощенската служба на Обединените нации издаде историческа серия пощенски марки, празнуваща идентичностите в ЛГБТИ общността. Серията беше представена на церемония в Генералната асамблея на ОН в Ню Йорк, а за гостите пя Хорът на гей мъжете на Ню Йорк.

Инициативата е на кампанията на ОН „Свободни и равни“, която насърчава разбиране и приемане на ЛГБТИ хората по целия свят.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

un-lgbti-stamps

Дизайнът на марките е дело на открито гей художника Серхио Барадат. Американецът от кубински произход сподели пред Радио ОН, че стилът, който е избрал, произхожда от любовта му към френски стил Арт деко, както и от детството му в Маями.

un-lgbti-stamps-gay-men-lesbians

„Една от марките изобразява трансполов човек,“ казва Барадат. На тази марка има човек с крила на пеперуда, „който се превръща в истинската си същност, разцъвтява,“ обяснява той.

un-lgbti-stamps-trans

Марките включват две на английски език, две на френски и две на немски, и могат да бъдат поръчани онлайн, както и в централите на ОН в Ню Йорк, Женева и Виена.

Обединените нации ще използва изображенията, за да учи света, че ЛГБТИ правата са човешки права. Хомосексуалността продължава да бъде престъпление в много държави. „Има страни по света, който не само не сме приемани и уважавани, а биваме бити и убивани,“ казва Барадат.

un-lgbti-stamps-coming-out

Въпреки, че марките могат да бъдат изпращани към целия свят, за да бъдат признати, писмата трябва да са пуснати от пощенска станция на ОН.