Обвинението срещу Спейси предизвика вълна от упреци и му коства награда ‘Еми’

В неделя един от най-уважаваните актьори в Холивуд и двукратен носител на Оскар се разкри като гей. Признанието на Кевин Спейси дойде след обвинение, че преди повече от 30 години е упражнил сексуален натиск върху 14-годишно момче.

Множество холивудски звезди и гей активисти заклеймиха Спейси, но не само заради неприемливото му поведение, но и заради факта, че се разкри в извинението си. Открито гей актьорът Закари Куинто, който участва заедно със Спейси в филма от 2011 „Margin Call“, обвини 58-годишната звезда в „пресметната манипулация“. Били Ейхнър от „American Horror Story“ написа: „Кевин Спейси току-що изобрети нещо, което досега не съществуваше: лош момент да се разкриеш.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Гей активисти пък се оплакаха, че привидната асоциацията между хомосексуалност и сексуално насилие над непълнолетни е чудесен коледен подарък за анти-гей групи и политици.

Вчера Муждународната телевизионна академия обяви, че ще отнеме награда, която бе планирала да връчи на Спейси след 3 седмици. Актьорът трябваше да получи специална награда „Еми“, с която биват отличавани хора с особено голям принос за телевизията.

Академията публикува прес-съобщение, в което казва, че „в светлината на скорошните събития няма да удостои Кевин Спейси с ‘International Emmy Founders Award'“.

Също вчера от Netflix заявиха, че са „дълбоко обезпокоени“ от обвинението срещу Спейси и обявиха, че хитовия сериал „Къща от карти“ ще приключи с предстоящия си шести сезон.

Началото на проблемите на Спейси бе интервю с актьора Антъни Рап, който разказа, че по време на парти, организирано от Спейси преди повече от 30 години, е бил насилен сексуално. По онова време той бил на 14, а Спейси – на 24. След като останалите гости си били тръгнали, Спейси завел момчето в спалнята и легнал върху него. Рап, според който Спейси бил пиян, го отблъснал и си тръгнал.

Малко след появата на обвинението, Спейси публикува извинение. Той написа, че е ужасен от историята, която обаче не помни, защото се е случила преди повече от три десетилетия. Той заяви, че дължи на Рап “искрено извинение” за нещо, което би било “изключително неуместно пияно поведение”. Но холивудската звезда не спря дотук. “Тази история ме подтикна да споделя други неща за живота си. Както най-близките ми хора знаят, през живота си съм имал връзки с мъже и с жени. Обичал съм и съм имал романтични изживявания с мъже през целия си живот и сега живея като гей мъж.”