ОБАМА ОБЯВИ СТОУНУОЛ ЗА ПЪРВИЯ ЛГБТ ПАМЕТНИК В САЩ

Американският президент Барак Обама провъзгласи мястото, където са се случили стоунуолските бунтове, за първия официален национален ЛГБТ паметник. ЛГБТ общността отдавна приема Стоунуол за символ на движението за равни права, пише Advocate. Сега вече е официално.

Националният паметник Стоунуол обхваща около 4 квадратни километра в района Грийнуич Вилидж в Манхатан – Кристофър Парк, бара Стоунуол Ин и улиците и тротоарите около мястото, където през 1969 ЛГБТ хора за пръв път се опълчили срещу системния полицейски тормоз.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Бунтовете се превърнаха в протести, протестите се превърнаха в движение, движението се превърна в изконна част от Америка,“ казва Обама във видео, посветено на новия монумент.

„Вярвам, че нашите национални паркове трябва да отразяват пълната история на страната ни, богатството и многообразието и уникалния американски дух, които винаги са ни характеризирали,“ добавя той.

Асоциацията на съхраняване на националните паркове приветства новината. „Сега, благодарение на тази победа, мястото на масовото опълчение, което доведе до голяма социална и политическа промяна, ще бъде запазено за бъдещите поколения като част от нашето национално наследство.“

Вижте официалното видео по-долу: