НОЩТА НА ЗАБРАНЕНИЯ ПАРАД

Сръбското правителство забрани провеждането на Прайд парад в Белград за трета поредна година. Това се случва един ден преди провеждането на парада и независимо от това, че събитието е рекламирано месеци по-рано и се радва на подкрепата на полицията в града.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Правителственото бюро, което отговаря за разрешителни за подобен род събития, е дебатирало въпроса в продължение на часове и дори е стигнало по неофициални данни до вот 6 на 6 гласа за и против, но независимо от това окончателното решение е било парадът да не се състои. Основната причина според правителството е, че то не може да гарантира сигурността на участниците в парада и на собствеността по пътя му.

Първият и единствен парад засега в Белград се случи през 2010 г. и оттогава насам, правителството забранява провеждането му с опасения за сигурност.

Тази година обаче решението не беше спазено и независимо от забраната, местни ЛГБТ хора и подкрепящи ги преминаха през центъра на Белград. В 11 часа през нощта група от 200 активисти, следвани от два пъти повече полиция, преминаха по главните улици на сръбската столица и спряха пред сградата на парламента на страната.

Дори и правителството да не демонстрира възможност да защити гражданите си, все пак тази малка група активисти ясно показа на света, че има воля, сила и мотивация да продължава да се опълчва срещу властите, които й забраняват правото да изразява свободно.