НОВ ШАНС ДА ВИДИТЕ ПОСТАНОВКАТА #PRIDE В СОФИЯ

Онези от вас, които не успяха да видят страхотната документална постановка #Прайд миналата година, имат шанс да го направят този петък, 13 януари, в Център за култура и дебат „Червената къща“. Входът е 10/12 лв.

В постановката чрез вербатим техника са представени историите на част от участниците в първото прайд шествие в София, както и разкази на хора, външно свързани със събитието. Зад медийното отразяване, социалното внимание и реакциите срещу едно такова първо случване – реакции срещу различието – стоят животите на хора, както ЛГБТИ, така и хетеросексуални, престрашили се да подкрепят публично идеята за прайд.

 
L’N’Q: House & Disco
 

На 28 юни 2008 година в София се провежда прайд шествие, организирано от БГО „Джемини“. Въпреки по-малки събития в предишни години, прайдът през 2008 година е отразен и запомнен като първия такъв в България. Целта е видимост и публично заявяване на ЛГБТ общността в България. Множество организации се обявяват против провеждането му, подканват и заплашват с насилие. От мерки за сигурност маршрутът се променя два пъти. В деня на събитието организирани групи опитват насилствено да провалят шествието – хвърлят се камъни, бомбички, коктейли „Молотов“, а психическият тормоз продължава през цялото време. Шествието започва от „Моста на влюбените“ и приключва успешно в „Червената къща“, охранявано през цялото време от полицейски кордон. Според данни, участвалите в прайда са около 100 души, а общият брой арестувани – 88. От 2008 година София Прайд се провежда ежегодно, без прекъсване, като шествие за равноправие, видимост и поддържане на дебат относно ЛГБТИ общността в България.