ФОНДАЦИЯ GLAS СТАРТИРА КАМПАНИЯ СРЕЩУ ХОМОФОБСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОМРАЗА

Нов проект ще оказва помощ на жертвите на хомофобски престъпления в България. На сайта wearetolerant.com всеки пострадал може да докладва случилото се и така да подпомогне събирането на информация по темата и разрешаването на проблема. Организатор на кампанията е фондация GLAS — млада неправителствена организация, поставила си за цел подобряване на положението на ЛГБТ хората в България.

Според скорошно проучване на Европейския съюз 86% от лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора в България, които са потърпевши от насилие или заплахи, не са уведомили полицията за тези случаи. Около една трета от тях са посочили страх от хомофобски или трансфобски прояви като причина за нежеланието им да подадат жалби, информират авторите на проекта от фондация GLAS. За старт на проекта бе избран Световния ден в борбата срещу хомофобските престъпления – 17-ти май. Кампанията се реализира с подкрепата на холандската фондация PlanetRomeo.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Крайната й цел е властите да включат сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяване на пола във всички членове от Наказателния кодекс, които разглеждат словото на омраза и мотивираните от омраза престъпления.

Кампанията срещу престъпленията от омраза с хомофобски и трансфобски мотиви стартира с любопитно видео, показващо реакциите на хората в София спрямо хомофобски прояви. Във видеото можете да видите как реагират/нереагират хората в София на социален експеримент с гей двойки, в който са включени и „провокатори“. Видеото не претендира да показва изчерпателно обществените нагласи по отношение на хомофобията и трансфобията в България. Въпреки че заснетите експерименти са реални, това е по-скоро една идеализирана картина, която организаторите биха искали да бъде валидна винаги и навсякъде.

„С кампанията искаме да стимулираме повишаване на общественото съзнание за сериозността на хомофобските престъпления от омраза, както и да добием картина за този тип престъпления в България, като насъчаваме хората да докладват за инциденти чрез формата за докладване на сайта”, споделя Симеон Василев, съосновател на GLAS. „Крайна цел на кампанията е да достигнем до общество, в което ЛГБТ хората живеят живот без страх от насилие. Кампанията ни е насочена именно към тях, но и към всички поддръжници на равните права, както и към правораздавателните органи”, заяви още Василев.

Ако сте станали свидетели на слово или престъпления от омраза докладвайте на wearetolerant.com

Повече за фондация GLAS на http://glasfoundation.bg/