НОВИ ОЛИМПИЙСКИ ПРАВИЛА ПРЕМАХВАТ ПРЕЧКИТЕ ПРЕД ТРАНС СПОРТИСТИТЕ

Трансполовите спортисти вече няма да бъдат задължени да се подлагат на хирургическо потвърждаване на пола, за да се състезават в Олимпийските игри. Това гласят новите правила, което се очаква да бъдат приети скоро от Международния олимпийски комитет (МОК), съобщи Outsports.

МОК все още не е публикувал правилата официално, но сайтът ги е получил от „сигурен източник“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Условието за хирургически анатомични промени не е нужно за запазване на честното състезателно начало и може да бъде в противоречие с развиващото се законодателство и разбирането за човешки права,“ се казва в новите правила.

Периодът на изчакване за трансполовите жени, преди да могат да участват в състезания за жени, ще бъде променен от две години след операция на една година от началото на хормонална терапия. Според Джоана Харпър, транс спортистка и лекар, този срок е бил най-спорната точка и е отнело цяла година, за да се постигне разумен компромис. Сегашните правила изискват не само хирургическа операция, но и две години хормонална терапия.

Нивото на тестостерон в телата на транс състезателките ще бъде следено и ще трябва да бъде под определен праг. Новите правила гласят: „За да се избегне дискриминация, ако спортистката не е годна за участие в женско състезание, тя ще бъде годна за участие в мъжко състезание.“

Всички транс мъже ще могат да се състезават в мъжките дисциплини, без ограничения.

В правилата има следната бележка: „Тези правила са жив документ и ще бъдат преразглеждани при поява на нови научни или медицински данни.“

Досега нито един открито трансполов спортист не се е състезавал в Олимпийски игри.