НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ЮЖНА КОРЕЯ Е ТВЪРД ХОМОФОБ

Една от най-влиятелните държави в света избра открито хомофобен мъж за свой президент. Гражданите на Южна Корея, 11-тата най-богата нация на планетата, гласуваха за Moon Jae-in, бивш правозащитен адвокат.

В телевизионен дебат преди две седмици Moon, който бе сочен за фаворит по време на цялата кампания, бе попитан относно позицията му спрямо хомосексуалността. „Против съм,“ отговори той. Moon също така се съгласи с опонента си Hong, че присъствието на гей войници прави армията по-слаба. И, разбира се, изтъкна опозицията си срещу брачното равенство.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Шокирани от изказванията на Moon, ЛГБТ активисти се събраха на протест по време на негово предизборно събитие в столицата Сеул. Те скандираха „Извини се за речта на омразата!“ и „Нима си против моето съществуване?“. 13 души бяха арестувани по време на протеста.

Миналия месец главнокомандващия на южнокорейската армия, генерал Jang Jun-kyu, започна кампания за откриването и разкриването на гей хора във военните сили. Информацията бе съобщена от Центъра за човешки права на военните в Корея. Според центъра, досега са били идентифицирани над 50 мъже, а срещу около 20 от тях вече са повдигнати обвинения по силата на хомофобното военно законодателство на страната. Един от методите на генерала е създаване на фалшиви профили в приложения за запознанства.