НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ЮЖНА КОРЕЯ Е ТВЪРД ХОМОФОБ

 
Sofia Pride 2023
 

Една от най-влиятелните държави в света избра открито хомофобен мъж за свой президент. Гражданите на Южна Корея, 11-тата най-богата нация на планетата, гласуваха за Moon Jae-in, бивш правозащитен адвокат.

В телевизионен дебат преди две седмици Moon, който бе сочен за фаворит по време на цялата кампания, бе попитан относно позицията му спрямо хомосексуалността. „Против съм,“ отговори той. Moon също така се съгласи с опонента си Hong, че присъствието на гей войници прави армията по-слаба. И, разбира се, изтъкна опозицията си срещу брачното равенство.

Шокирани от изказванията на Moon, ЛГБТ активисти се събраха на протест по време на негово предизборно събитие в столицата Сеул. Те скандираха „Извини се за речта на омразата!“ и „Нима си против моето съществуване?“. 13 души бяха арестувани по време на протеста.

Миналия месец главнокомандващия на южнокорейската армия, генерал Jang Jun-kyu, започна кампания за откриването и разкриването на гей хора във военните сили. Информацията бе съобщена от Центъра за човешки права на военните в Корея. Според центъра, досега са били идентифицирани над 50 мъже, а срещу около 20 от тях вече са повдигнати обвинения по силата на хомофобното военно законодателство на страната. Един от методите на генерала е създаване на фалшиви профили в приложения за запознанства.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина