Нова книга разкрива непубликувани досега писма на Чайковски за неговите гей страсти

Английското книжно издание „The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive“ представя за пръв път писма, писани от Чайковски, които описват негови романтични и сексуални преживявания с други мъже.

Пьотър Чайковски е сред най-големите руски артисти, раждали се някога. Той е написал музиката за едни от най-великите балетни постановки, включително Лебедово езеро, Лешникотрошачката и Спящата красавица, които и до днес пълнят залите по целия свят.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новопубликуваните му писма съдържат пасажи, които досега винаги са били цензурирани от руските власти. За пръв път тези откъси се появяват на бял свят, разкривайки важна част от личния свят на големия музикант. В писмо, непубликувано досега дори на руски, Чайковски описва млад прислужник, „в когото съм по-влюбен от всякога“. „Боже мой, що за ангелско създание и как жадувам да бъда негов роб, негова играчка, негова собственост!“

„Срещата ми бе уречена за тази вечер. Наистина горчиво-сладка дилема! Най-накрая реших да отида. Прекарах два абсолютно незабравими часа в най-романтичните обстоятелства; Бях уплашен, развълнуван, страхувах се от всеки звук. Прегръдки, целувки, закътан апартамент… нежен разговор, какво съвършенство!“

Марина Косталенска, съавтор на новата книга, каза пред Guardian: „В нашата книга всички текстове са представени в тяхната цялост и затова не се изопачени от избирателни съкращения.“

Тя добави, че въпреки, че сексуалността на Чайковски е добре известна по света, в родната му страна „тя все още е тема на горещ и често грозед обществен дебат“.

Според биографа Джон Уайли, Чайковски е бил открито гей през целия си живот, обръщайки имената на младите мъже, с които имал връзки, в женски род и наричайки себе си “Петролина”. Писателят Константин Потиков, който е автор на гей история на Сан Петърбург, казва: “Хомосексуалността на Чайковски е толкова добре документирана в собствените му писания и писанията на други, че е просто нелепо да се оспорва. Дова е исторически факт. Историята не се променя просто защото днес имаме определена идеология.”

Въпреки обилното количество исторически данни, Съветският съюз изличава сексуалността на Чайковски от историята, а пренаписаният му живот до ден днешен се изучава в руските училища.