НОВА ЕКЗЕКУЦИЯ НА ГЕЙ МЛАДЕЖ ШОКИРА СВЕТА

Иран екзекутира гей младеж, напомняйки на света, че страната продължава да убива непълнолетни, въпреки забраната в международното право.

Амнести Интернешънъл съобщи, че 17-годишният ирански младеж Хасан Афшар е бил обвинен в изнасилване на друго момче. Семейството му твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие. Ако другото момче беше потвърдило, вероятно то също щеше да получи смъртна присъда.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Амнести разказа, че Афшар е бил обесен в затвора Арак в провинцията Маркази на 18 юли.

Друг младеж, Амиреза Тажики, е следващият на ред да бъде екзекутиран. Той е обвинен, че е изнасилил и убил свой приятел. Според Върховния съд на Иран, няма доказателства, че Тажики е извършил престъплението, а признанието му е невалидно, защото е било получено чрез изтезание.

Острата международна реакция спрямо смъртта на Афшар доведе до отлагане на следващата екзекуция.

iran-execution-hanging-boys

Рядка снимка на една от тези екзекузии, които са често срещано явление в Иран, ужаси света през 2005. На нея 16-годишният Махмуд Асгари и 18-годишният Аяз Мархони стоят с качулки на главите в очакване на публичното си обесване в центъра на град Машхад. Двамата бяха обвинени, че са изнасилвали момчета.

Доклад на ООН от 2014 показа, че 160 млади мъже очакват екзекуция в Иран. Друго разследване на организацията тази година разкри, че смъртната присъда е достигнала 20-годишен връх през 2015. В рамките на тази година са били убити 966 души.

Иран е една от 12 държави в света, където гей секса се наказва със смърт.